Mikä on PlayCity?

Leirin idea:

Leirin idea on kotoisin Saksasta, Weinsbergin kaupungista.
Tapahtumaa voisi kuvata sanoilla LASTEN OMA KAUPUNKI. Tapahtuman tavoitteena on rakentaa lasten ehdoilla toimiva kaupunki yhteisö, joka tarjoaa oppimisen ja tekemisen paikkoja erilaisissa työpajoissa ja touhupisteissä. Leiri toimii ns. päiväleirinä, eli aamulla aloitetaan ja n. klo 17.00 kaupunkilaiset kotiutuvat yöksi kotiin nukkumaan.

PlayCityn idea on, että lapset touhuavat ja tekevät ns. aikuisten juttuja. Ja pääsevät näin kokeilemaan aikuisten maailmaa lapsen silmin. He voivat myös vain leikkiä ja pelata sille tarkoitetulla aluella ja tilassa. Töitä ei siis ole pakko tehdä, jos siltä tuntuu. Aikuiset ovat taustajoukoissa, katsovat että homma toimii, eikä satu vahinkoja. Ohjaavat jos tulee ongelmia.

 

Työpajat:

Kun kaunpungin portit aukeavat aamulla, lapset kirjautuvat kaupunkiin sisään ja menevät paikalliseen työvoimatoimistoon hakemaan itselleen työpaikan/työpajan.

Työpajoina kaupungissa on ollut mm. pankki, posti, poliisi, palolaitos, käsityöpaja, puusepän verstas, metallipaja, taksi, terveyskeskus, kaupungin oma kauppa, baari/kioski, kielikoulu, matkatoimisto jne.... Työpajat vaihtelevat päivittäin, jotta lasten mielenkiinto säilyy.

 

Kaupunkilaisten kokous:

Jokaisen päivän päättää kaupunkilaisten oma kokous, eli kansalaiskokous. Ohjelmassa oli päivällä päätettyä/opittua ja muita mukavia yhteisiä juttuja. Kaupunkilaisten kokousta ohjaa ensimmäisenä päivänä valittu kaupungin pormestari, jonka lapset ovat itse äänestäneet.

 

Kaunpungin oma raha:

Kaupunkilaisilla on oma raha Topeeka. Lapset saavat Topeekoja "palkaksi" tekemästään työstä esim. poliisina. Rahat lapset voivat tallettaa kaupungin pankkiin, ja saavat sitä vastaan oman pankkikirjan. Tai rahat voidaan käyttää saman tien esim. kulkemalla taxilla paikasta toiseen tai käymällä kampaajalla tai paikallisessa kahviossa nauttimassa leipomon tuotteita.

 

Turistikeskus:

PlayCityn turistikeskus tarjoaa kaupungin ulkopuolisille mahdollisuuden tutustua kaupungin toimintaan. Turistikeskus aukeaa iltapäivisin ja sen kautta voidaan tulla oppaan mukana tutustumaan kaupungin toimintaan. Oppaan johdolla kierretään kaupungissa opastettu kaupunkikierros. Oppaat ovat koulutettuja ja heiltä voi tiedustella kaupungista lisätietoja. Turistikeskus sijaitsee heti kaupungin porttien tuntumassa.

Turistit voivat ostaa normaalilla Euro rahalla kaupungin tuotoksia TaxFreestä, mutta Topeekoita he eivät voi käyttää, ne ovat tarkoitettu vain kaupunkilaisille.